1 jan 2019

SUND JANUAR UGE 1

Af Pernille

 

image.pngFÅ 5 GRATIS
OPSKRIFTER PÅ SALATER

Januar er den måned hvor mange af os, hvert år, gerne lige vil stramme lidt op, efter en hård jul, med masser af mad. Og lige præcis fordi så mange går på kur i januar, er det en god måned at starte i - så er der i hvert fald masser af opbakning og motivation fra alle retninger. 

Men i en travl hverdag kan det godt være svært at nå og lave sunde retter, der også ser lækre og appetitlige ud. Tit bliver det også bare det samme og det samme, fordi man mangler inspiration. 

Derfor har vi indgået et samarbejde med proaktiv diætist, som har udarbejdet en masse sunde opskrifter på bl.a. salater, aftensmåltider, snacks, mellemmåltider og weekend hygge - som vi har fået lov til at give jer HELT GRATIS.

Vi har en masse køkkenredskaber som gør dagligdagen lidt nemmere, og faktisk også en del som gør det både sjovt og nemt, at lave anderledes og sunde retter, så selv ungerne syntes salaten ser spænende ud. 

I hele den første måned af 2019 ”fejre” vi Sund Januar! Her vil vi i samarbejde med proaktiv diætist inspirere jer med sunde opskrifter, som forhåbentlig vil gøre det lidt nemmere at komme i gang med den sunde livsstil – og hvis du allerede har en sund livsstil, så er det jo altid rart med lidt ny inspiration.

Proaktiv diætist har afdelinger mange steder i hele Danmark. De tilbyder personlig rådgivning og vejledning, hvis du har brug for lidt ekstra hjælp, på vejen mod en sund livsstil og tænker "Nu skal det altså være". 

I den første uge har vi fokus på sunde salater – Det har vi fordi man tit bliver præcenteret for mange gode opskrifter, hvor der bliver afsluttet med ”serveres med en god salat” – men her har proaktivs diætister erfaret, at mange kan rammer en lille mur og savner inspiration til forskellige salater, så det ikke bare bliver det man plejer at lave.  


Uge 1 - Fokus på sunde salater

Uge 2 - Fokus på aftensmåltider

Uge 3 - Fokus på snacks og mellem måltider 

uge 4 - Fokus på weekend hygge


SE DE 5 OPSKRIFTER FOR UGE 1 NEDENFOR:


RØDKÅLSSALAT
Med appelsin, quinoa, valnødder, persille og honning
Opskrift til 4 personerroedkaalssalat

INGRIDIENSER

½ rødkål
2 mellem appelsiner
160 g kogt quinoa
60 g valnødder
Appelsinsaft fra ½ appelsin
1 dl persille
2 spsk rødvinseddike
2 spsk olivenolie
2 spsk vand
1/4 tsk salt
1/4 tsk peber, sort
3 tsk akaciehonning, Svansø 

FREMGANGSMÅDE

1. Snit rødkålen fint (evt. på en Super V Slicer) og hæld dressingen over (rødvinseddike, olivenolie, akaciehonning, appelsinsaft, salt og peber) - Lad det trække.

2. Skær skrællen af appelsinerne og skær dem i tern.

3. Pil kernerne ud af granatæblet.

4. Rist evt. valnødderne af på en pande, inden de hakkes (evt. i en Quick Chop).  

5. Hak bredbladet persille fint. (evt. også i en Quick Chop).

6. Bland alle ingredienser sammen (husk den kogte quinoa) - gem evt. nogle hele valnødder, persille og granatæblekerner til at pynte salaten.

Se Rúna fra proaktiv diætist lave rødkålssalaten her:

   

 

 

 

 

 

 

 

 


2. SPIDSKÅLSSALAT

Med jordbær, hindbær, avokado, bulgur, mynte, purløg og feta
Opskrift til 2 personer

INGRIDIENSER
½ spidskål
100 g. jordbær
100 g. hindbær
1 avocado
60 g. feta
1 lille håndfuld mynte, frisk
½ dl. purløg
30 g. cashew
200 g. bulgur, fuldkorn
2 spsk. citronsaft
1/4 tsk. salt
1/4 tsk. peber, sort

FREMGANGSMÅDE
1. Kog bulguren efter pakkens anvisning.

2. Snit spidskålen fint (evt. på Super V Slicer).

3. Skær jordbær i skiver eller kvarte.

4. Avokadoen skæres i tern.

5. Purløg og mynte snittes fint (evt. i Quick Chop).

6. Alle ingredienser blandes sammen og smages til med salt, peber og citronsaft. 

Toppes med hindbærrene.


3. BAGT HOKKAIDO
Med sort quinoa, feta, ruccola, chili og græskarkerner
Opskrift til 2 personer

INGRIDIENSER
1 lille græskar, hokkaido
160 g. quinoa, sort
100 g. salat, rucola
80 g. feta
40 g. græskarkerner
2 tsk. olivenolie
1/4 tsk. salt
½ chili, grøn, frisk
½ dl. koriander, blade, friske

FREMGANGSMÅDE
1. Skyl græskarret grundigt. Skær top og bund af, halver og fjern kernerne. Skær i 1 cm tykke skiver. Lægges på en bageplade med bagepapir og vendes med olien, salt og den finthakkede chili. Bages i ca. 30 min ved 200 grader. Køles ned.

2. Kog quinoaen efter pakkens anvisning og køl ned.

3. Vend græskarkerner i vand, vandet hældes fra og kernerne drysses med lidt salt. Bag dem i ovnen sammen med græskarret til de popper op, ca. 10 min.

4. Bland Hokkaido, ruccola, quinoa og koriander sammen og top med feta og de sprøde græskarkerner.


4. BLOMKÅLS COUSCOUS
Med ærter, majs, bønner, kikærter, estragon, sennepskorn, ramsløg og olie-eddikedressing
Opskrift til 2 personer 

INGRIDIENSER
½ blomkål (eller et helt lille blomkål)
200 g. ærter, grønne
200 g. grønne bønner
2 alm. majs
160 g. kikærter, tørrede (eller fra 1 dåse, drænet)
3 spsk. sennepsfrø, stødt
En lille håndfuld estragon, frisk
2 spsk. rapsolie
2 spsk. hvidvinseddike
1 tsk. sukker

FREMGANGSMÅDE
1. Sæt kikærterne i blød i minimum 12 timer, kog herefter i ca 40 min og køl ned. 

2. Kog de hele majs 15-20 min og køl ned. Stil majsen på højkant og skær den lange flade af majsene af, så man får flager. Alternativ kan du bruge dåsemajs.

3. Giv de hele sennepskorn et opkog i vand i et par minutter, sigt vandet fra igen.

4. Bland eddike, olie og sukker sammen med sennepskornene. Smag til med salt og peber.

5. Riv blomkålen.

6. Bland alle ingredienser sammen og top med estragon. (Dressingen skal først over lige før servering, da bønnerne ellers vil blive brune)


5. ASIATISK RÅKOSTSALAT
Af gulerod og hvidkål med vilde ris, sesam, mynte, koriander, æble, fiskesauce, sesamolie, lime og ingefær
Opskrift til 2 personer

INGRIDIENSER
2-3 gulerødder
1/4 hvidkål
1 æble
200 g vilde ris
2 tsk sorte sesamfrø, 
2 tsk sesamfrø, hele, tørrede
1 spsk ingefær, frisk
1 stk lime
2 spsk fiskesauce
1 spsk sesamolie
En lille håndfuld mynte, frisk
En lille håndfuld koriander, blade, friske
½ chili, rød, frisk

FREMGANGSMÅDE
1. Kog de vilde ris efter pakkens anvisning, og køl ned.

2. Snit hvidkål fint (evt. på en super V sliver)

3. Riv gulerødderne groft.

4. Rist sesamfrøene af på en pande.

5. Riv ingefær og bland sammen med den pressede lime, fiskesauce og sesamolie og hæld over gulerødder og hvidkål.

6. Skær æblet i skiver.

7. Chilien hakkes fint, evt i tynde skiver.

8. Snit mynte og koriander fint (evt. i Quick Chop). Alle ingredienser blandes sammen og toppes sesamfrøene.


Her er en kort præsentation af proaktiv diætist 

Finde dem på www.proaktivdiætist.dk 

Proaktiv diætist TBT